miód - gatunki miodu - właściwości mioduMiód jest naturalnym produktem o bardzo słodkim smaku i leczniczych właściwościach. Istnieje jego kilka rodzajów, które różnią się od siebie zastosowaniem i sposobami wytwarzania.

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy jest jednym z popularniejszych rodzajów. Powstaje z nektaru różnego rodzaju kwiatów, znajdujących się na tym samym terenie i stąd też wzięła się jego nazwa. Jego kolorystyka waha się od jasnokremowego do herbacianego. Jest on ściśle uzależniony od roślin, które znajdują się w jego składzie. Szczególnie jest polecany do spożywania przez osoby, które są uczulone na pyłki. Dzięki niewielkiej ilości pyłków różnych kwiatów w miodzie działa on podobnie, jak szczepionka. Jest więc w stanie zmniejszyć dolegliwości alergiczne.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy charakteryzuje słomkowa barwa, jednak w wyniku krystalizacji zmienia barwę na całkowicie białą albo kremową. Jest wytwarzany z nektaru kwiatów rzepaku. Posiada on bardzo dużo glukozy i aminokwasów. Przez to staje się idealny dla osób, które chorują na serce, albo znajdują się w gronie osób o wysokim ryzyku zachorowań tego typu. Ponadto miodek ten jest bardzo dobrze przyswajalny przez wątrobę, co znacznie zwiększa jej właściwości detoksykacyjne.

Miód mniszkowy

Ten rodzaj miodu jest wytwarzany z nektaru kwiatów mniszka pospolitego. Jego barwa przyjmuje odcienie żółci, a smak jest słodki, jednak nieco mdły. Posiada on wszechstronne właściwości zdrowotne. Jest polecany osobom, które cierpią na niedokrwistość, choroby wątroby i dróg żółciowych, choroby reumatyczne, a także różnego rodzaju schorzenia żołądka. Ponadto dzięki swoim właściwościom regeneracyjnym znacznie przyspiesza gojenie się ran.

Miód akacjowy

Miód akacjowy jest wytwarzany z nektaru kwiatów robini akacjowej. Przyjmuje barwę przezroczystą, a po krystalizacji staje się ona śnieżnobiała lub jasnosłomkowa. Jest on wykorzystywany do leczenia nadkwasoty żołądka, oraz różnego rodzaju zaburzeń przewodu pokarmowego. Posiada on bardzo słodki i intensywny smak, dlatego też jest jednym z najbardziej docenianych rodzajów miodu w dzisiejszych czasach.

Miód malinowy

Miód malinowy jest wytwarzany z kwiatów maliny. Charakteryzuje go złocista barwa, która jednak po krystalizacji nieco jaśnieje. Działa on rozgrzewająco, napotnie i przeciwgorączkowo. Jest więc świetny w leczeniu wszelkiego rodzaju przeziębień. Ponadto dzięki swoim kwasom tłuszczowym i betacytosterynom poleca się go również do stosowania przy schorzeniach mięśnia sercowego. Oprócz tego nadaje się on przy schorzeniach górnych dróg oddechowych i nieżycie żołądka.

Miód lipowy

Tego rodzaju miodek jest wytwarzany z kwiatów lipy. Jest bardzo słodki o nieco gorzkim posmaku. Jest on bardzo aromatyczny i smaczny. Dodaje się więc go przede wszystkim do różnego rodzaju potraw i deserów. Posiada kolor zielonkawożółty, a po krystalizacji przybiera kolor złocisty. Poza swoimi walorami smakowymi posiada istotne właściwości lecznicze. Stosuje się go przede wszystkim przy przeziębieniach. Działa wykrztuśnie i rozgrzewająco. Charakteryzują go również właściwości uspokajające i przy tym obniża również ciśnienie krwi. Dlatego też jest polecany do regularnego stosowania przez osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze.

Miód koniczynowy

Powstaje on z kwiatów białej koniczyny. Przybiera barwę jasnożółtą i posiada bardzo łagodny kwaskowy smak. Jest to miód bardzo aromatyczny. Działa on wykrztuśnie, moczopędnie oraz przeciwzapalnie. Stosuje się go w przypadku zapalenia oskrzeli, a także przy uciążliwych biegunkach. Ponadto posiada on właściwości uspokajające. Jest polecany więc do stosowania przez osoby cierpiące na depresję, żyjące w ciągłym stresie, albo niezwykle nerwowe.

Miód gryczany

Miód gryczany jest wytwarzany z nektaru kwiatów gryki zwyczajnej. Posiada herbacianą barwę i bardzo intensywny zapach. Stosuje się go przede wszystkim w celu podniesienia walorów wypieków cukierniczych, takich jak pierniki, czy inne podobne ciasta. Jest stosowany przy leczeniu schorzeń układu krążenia. Ponadto przyśpiesza on gojenie złamanych kości, a także działa antymiażdżycowo. Tak więc jest polecany osobom mającym problemy z gęstością krwi, a także takim, które cierpią na różnego rodzaju schorzenia związane z układem krążenia.

Zobacz więcej informacji na temat miodu gryczanego: Miód gryczany – właściwości, zastosowanie, cena

Poznaj również: Zdrowotne właściwości miodu gryczanego

Miód z sadów

Dość rzadko spotykanym rodzajem miodu jest ten, który jest wytwarzany z różnego rodzaju drzew owocowych. Przybiera barwę żółtą, jednak po krystalizacji zmienia się ona na kremową. Poza walorami smakowymi nie posiada żadnych większych właściwości zdrowotnych. Jest więc raczej wykorzystywany jedynie przy tworzeniu różnego rodzaju deserów, czy wypieków cukierniczych. Dlatego też jest on bardzo rzadko stosowany i ciężko go dostać w sklepach.

Miód manuka

Jeden z nadroższych miodów na świecie. Miód manuka jest wyjątkowo zdrowy i bogaty w Methylglyoxal, który odpowiada za właściwości bakteriobójcze. Miód manuka to naturalny antybiotyk i antyseptyk, który ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Najnowsze badania wykazały także, że miód manuka ma właściwości przeciwnowotworowe.

Zobacz więcej informacji na temat miodu manuka: Miód manuka – właściwości, zastosowanie i cena jednego z najdroższych miodów świata

miód pszczeli - gatunki miodów - właściwości mioduPodsumowując można powiedzieć że istnieje bardzo wiele różnych gatunków miodu. Każdy z nich posiada zróżnicowane właściwości lecznicze, a także charakterystyczny smak i aromat. Jest to związane z tym, że każdy rodzaj miodu jest wytwarzany z nektaru innych kwiatów. Dlatego też składy miodów znacznie różnią się od siebie.

Warto również pamiętać o pszczołach, które produkują dla nas miód 🙂

Podobał Ci się ten artykuł?
Podziel się ze znajomymi!

Miód – gatunki i właściwości miodów
2.6 (52.73%) 22 głos[ów]

PODZIEL SIĘ
Niemożliwe? Niemożliwe!

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here