Miód gryczany zbierany jest dopiero w drugiej połowie lipca, w związku z czym zalicza się on do najpóźniejszych gatunków miodów. Pozyskuje się go z nektaru biało-różowych kwiatów gryki. Uważany jest za jeden z najbardziej wartościowych miodów, ze względu na bogatą zawartość wartościowych substancji lotnych, soli mineralnych, pochodnych olejków eterycznych oraz wielu innych wartościowych składników. W postaci pierwotnej posiada ciemno-brunatny kolor. Po skrystalizowaniu płynnej patoki przyjmuje nieco jaśniejszą barwę oraz charakterystyczną strukturę. Poza walorami kulinarnymi, bardzo ciekawe są zdrowotne właściwości miodu gryczanego.

Pierwiastki w miodzie gryczanym

Miód gryczany cechuje się wyższą zawartością inhibin oraz innych substancji odpornościowych, niż pozostałe miody kwiatowe. Zawiera liczne pierwiastki, takie jak magnez, fosfor, żelazo, potas, bór, mangan, cynk, krzem, jod, czy sód. W porównaniu do miodów posiadających jasną barwę, miód gryczany zapewnia lepsze efekty leczenia niedokrwistości spowodowanej niedoborami żelaza. Włączenie go do codziennej diety przyczynia się także do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi. Pobudza rozwój odnowy organizmu i sprawia, że uodparnia się on po przejściu wyczerpujących chorób. Może mieć bardzo korzystny wpływ na słuch i wzrok, a także przyczyniać się do poprawy pamięci. Cechą charakterystyczną miodu gryczanego jest przy tym niemal stuprocentowa przyswajalność pierwiastków, których efektywność odnotować można zwłaszcza w przypadku częstego i regularnego spożywania tego produktu.

Witaminy i rutyny w miodzie gryczanym

Miód gryczany zawiera dużą ilość witaminy C oraz witamin B1, B2, B6 oraz PP. Jego lecznicze działanie znane jest na całym świecie ze względu na bogatą zawartość rutyn. Substancje te wzmacniają i oczyszczają naczynia krwionośne, w związku z czym spożywanie miodu gryczanego zalecane jest osobom starszym. Jego działanie może być szczególnie efektywne w przypadku problemów z układem krwionośnym, na przykład o miażdżycowym podłożu. Cukry proste mogą być wchłaniane do krwioobiegu bezproblemowo, dzięki czemu są w stanie zapewnić szybkie odżywienie mięśnia sercowego. Przedostają się bezpośrednio do krwioobiegu i omijają wątrobę, przez co mają istotną przewagę nad sacharozą. Za sprawą rutyny powstrzymywany jest rozkład witaminy C, co zwiększa także jej przyswajalność. Składnik ten przyspiesza gojenie się ran zewnętrznych i wewnętrznych, dlatego spożywanie miodu gryczanego zalecane jest m.in. w przypadku złamań.

Inne właściwości miodu gryczanego

Ze względu na większą niż w przypadku innych miodów zawartość choliny, stosowanie miodu gryczanego może skutecznie zabezpieczyć organizm przed jej niedoborem, prowadzącym do uszkodzeń nerek oraz wątroby. Jego regularne spożywanie może się również okazać bardzo pomocne w odbudowie tkanki kostnej po złamaniach, jako środek wspomagający terapię przeciwnowotworową. Podobnie jak miód akacjowy, z uwagi na znaczą ilość fruktozy miód gryczany zalecany jest osobom cierpiącym na cukrzycę insulino-zależną. Bogata zawartość substancji odpornościowych oraz mikroelementów przyczynia się ponadto do skuteczniejszego leczenia anemii u dzieci i dorosłych. Miód gryczany jest również w stanie wzmocnić układ immunologiczny oraz ogólnie poprawić metabolizm, niezależnie od wieku organizmu.

Zastosowanie zewnętrzne miodu gryczanego

Miód gryczany może być stosowany nie tylko do użytku wewnętrznego, na przykład celem wzmocnienia odporności czy leczenia anemii. Powszechnie wykorzystywany jest również w kosmetyce. Ze względu na wspomaganie wchłaniania witaminy C, stosuje się go do produkcji kremów przeciwzmarszczkowych. Może pełnić funkcję antyoksydantu, który skutecznie zapobiega starzeniu się skóry. Ze względu na antybakteryjne właściwości miodu gryczanego, sprawdza się on także jako składnik różnego rodzaju peelingów i maseczek. Może regenerować, odżywiać oraz dodawać energii skórze, a także łagodzić objawy trądziku. Stosowany jest także w maseczkach do włosów, przede wszystkim ze względu na obecność substancji wzmacniających skórę głowy. Może poprawić kondycję i wzmocnić strukturę włosów, a odbudować zniszczone końcówki.

Jak spożywać miód gryczany?

Nie tylko właściwości miodu gryczanego, ale też jego smak sprawia, że jest on tak popularny. Miód gryczany posiada lekko piekący, ostry smak oraz wyjątkowo mocny aromat kwiatów gryki. Dzięki tym właściwościom doskonale nadaje się do wypiekania wonnych ciast, mazurków czy pierników. Można nim także słodzić herbatę i kawę, zastępując tym samym niezdrowy cukier lub inne słodziki. Miód gryczany zmniejsza szkodliwość wielu używek, usuwając ołów i pierwiastki promieniotwórcze przedostające się wraz z nikotyną i alkoholem do surowicy krwi, kości czy tkanki miękkiej. Jego spożywanie może przyspieszyć trawienie, a także wzmocnić działanie niektórych leków oraz zmniejszyć ich szkodliwe skutki uboczne. Miód gryczany uważany jest za produkt wysokokaloryczny, a mimo to jego spożywanie nie przyczynia się do wzrostu nadwagi. Organizm jest w stanie spalić 100% węglowodanów znajdujących się w miodzie gryczanym, które stanowią aż 80% jego struktury. Na 100 gram produktu przypada 340 kalorii.

3 Comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here