Ludzie mogliby powiedzieć, że facelia jest zwykłą trawą. Jednak, jak bardzo by się wtedy mylili. Niektórzy twierdzą, że miód faceliowy jest gatunkiem miodu, który nie ma żadnych właściwości zdrowotnych. Jest to absolutna nieprawda. W Europie facelię znają doskonale wszyscy pszczelarze. Sprowadzili ją w te rejony, a nawet stworzyli całe jej uprawy, ze względu na złe warunki pogodowe do wzrostu akacji, które miały miejsce w ostatnich latach. Dzięki temu na półki sklepowe mógł trafić miód faceliowy, który wyróżnia się równie dobrymi właściwościami.

Dlaczego facelia jest dobrą rośliną dla produkcji miodu?

Facelia znajduje się na liście 20 najlepszych kwiatów dla pszczół produkujących miód. I jest tak z kilku powodów.

  • Jej kwiatów jest dużo i utrzymują się przez długi czas. Są one szczególnie atrakcyjne dla pszczół, bąków i innych insektów, które uznawane są za wartościowe owady zapylające.
  • Roślina daje duże ilości nektaru. Pod tym względem jest drugą za akacją. 10 000 m2 uprawy umożliwia wyprodukowanie nawet 1 tony miodu faceliowego.
  • Jest to słodki kwiat, który dostarcza pszczołom nie tylko cukru – niezbędnego do produkcji miodu – ale również białka, które pozwala rozmnażać się rojowi. Co jest także bardzo istotne dla ludzi – dzięki facelii możemy cieszyć się miodem nawet wtedy, gdy inne kwiaty nie kwitną ze względu na złe warunki pogodowe.

Można zatem uznać, że miód faceliowy jest najbardziej ekologicznym i ekonomicznym z miodów. Co więcej, wyróżnia się także bardzo dobrymi właściwościami.

Jaki jest miód faceliowy?

Miód faceliowy jest miodem jasnym o kolorze od beżu do białego. Jego smak jest delikatny i przyjemny, odrobinę cytrusowy. Krystalizacja miodu faceliowego następuje powoli. Po kilku tygodniach staje się on kremowy zupełnie jak miód akacjowy.

Właściwości miodu faceliowego

  • Miód faceliowy ma pozytywny wpływ na stan naszej skóry. Działa odkażająco. Pomaga w leczeniu oparzeń słonecznych.
  • Pomaga utrzymać poziom cholesterolu w normie.
  • Pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu.
  • Pomaga w uzupełnianiu wapnia w kościach.
  • Ma działanie odmładzające.
  • Wzmacnia odporność.
  • Zawiera cenne składniki odżywcze – witaminy i minerały (w tym żelazo i magnez).
  • Ma właściwości bakteriobójcze.
  • Sprawdzi się jako pomocniczy środek w leczeniu szeregu schorzeń – nadciśnieniu, chorobach krążenia, miażdżycy, niewydolności serca.
  • Pozytywnie wpływa na wątrobę.
  • Stanowi wsparcie przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych.
  • Ma działanie przeciwzapalne.
  • Nie uczula.
  • Pomaga eliminować toksyny z organizmu.
  • Działa moczopędnie.
  • Wzmacnia i odżywia komórki nerwowe organizmu.
  • Pomaga w zasypianiu.
  • Wzmacnia i reguluje układ hormonalny.
  • Pomaga w trawieniu tłuszczy i protein.

Zastosowanie miodu faceliowego

Możliwości zastosowania miodu faceliowego jest bardzo dużo. Sprawdzi się zarówno w codziennym użytkowaniu jako środek wzmacniający odporność i poprawiający odżywienie całego naszego organizmu, jak i wtedy, gdy potrzebujemy dodatkowej pomocy w leczeniu różnych schorzeń. Możemy go stosować, gdy mamy problemy z zatokami lub doskwierają nam dolegliwości w postaci częstych bólów głowy. Może być również wykorzystany do leczenia uzależnień.

Po miód faceliowy dobrze jest sięgnąć, gdy czujemy się osłabieni i zmęczeni. Dzięki zawartości w jego składzie wielu minerałów i składników odżywczych zaraz poczujemy się lepiej. Dobrym pomysłem jest dodanie go do ciepłej (nie gorącej) herbaty, gdy zaczyna „łapać” nas choroba. Regularne przyjmowanie miodu faceliowego będzie również bardzo dobrym sposobem na uzupełnienie brakujących kalorii – a także składników odżywczych – po wzmożonym wysiłku intelektualnym lub fizycznym. Miód faceliowy możemy bez obaw podawać nawet dzieciom – które w ciągu dnia muszą mierzyć się ze szkolnymi wyzwaniami – jak i dorosłym, którzy codziennie intensywnie pracują.

Ze względu na swoje właściwości detoksykujące miód faceliowy będzie doskonałym dodatkiem do codziennej diety, gdy pijemy kawę, palimy papierosy lub zdarza się nam wypić alkohol. W dużym stopniu obniża on toksyczne działanie nikotyny, a także pozwala uzupełnić utracone na skutek przyjmowania używek braki witaminowe i minerałowe.

Warto wiedzieć, że miód faceliowy ma lepsze działanie – pod względem wzmacniania odporności – niż miód lipowy, dlatego warto jest go stosować nawet profilaktycznie w okresie przeziębień.

Miód będzie chronił naszą wątrobę zwłaszcza przy zatruciach – dzięki zawartej w jego składzie cholinie. Sprawdzi się także jako środek pomocniczy w leczeniu chorób układu pokarmowego:

  • nieżytu żołądka,
  • chorób trzustki,
  • chorób woreczka żółciowego,
  • wrzodów dwunastnicy,
  • wrzodów żołądka.

Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze będzie również zapobiegał stanom zapalnym górnych dróg oddechowych. Jest pomocny w leczeniu astmy oskrzelowej.

Miód faceliowy możemy również z powodzeniem wykorzystywać w kuchni. Na przykład jako substancję słodzącą zamiast cukru. Pamiętajmy tylko, aby nie dodawać go do gorących potraw.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here