Miód manuka szturmem zdobywa wszelkie rankingi zdrowych produktów, a z jego dobrodziejstwa korzysta coraz więcej osób. W dzisiejszych czasach jest moda na zdrowe odżywianie, więc jest miejsce na rynku nawet dla tak drogich miodów.

Niniejszy artykuł to doskonała propozycja dla wszystkich tych osób, które chcą dowiedzieć się czym tak naprawdę jest miód manuka, jakie są jego właściwości, zastosowanie i gdzie można go kupić.

Czym jest tak naprawdę manuka i skąd pochodzi?

Kwiat manuka, z którego powstaje miód manuka
Kwiat manuka, z którego powstaje miód manuka

Manuka jest bardzo popularnym gatunkiem krzewów i niewielkich drzew, które występują na wschodnich wybrzeżach Nowej Zelandii oraz na południowo-wschodniej Australii. Sama nazwa manuka wywodzi się z języka plemienia Maori i używana jest potocznie przede wszystkim w Nowej Zelandii. Mieszkańcy Australii zdecydowanie częściej nazywają krzewy po prostu drzewami herbacianymi.

Poszczególne krzewy manuka pomiędzy sobą mogą nieznacznie się różnić, ale posiadają bardzo wiele cech wspólnych. Krzewy przeważnie osiągają wysokość od 2 do 5 metrów, ale można spotkać nawet 15 metrowe drzewka. Manuka jest rośliną wiecznie zieloną, która charakteryzuje się bardzo gęstym ugałęzieniem. Manuka szybko się rozmnaża i doskonale rośnie przede wszystkim na glebach o silnej kwasowości.

Oryginalny miód manuka pochodzi tak naprawdę z nektaru krzewów manuka, które porastają dziewicze tereny Nowej Zelandii. Ze względu na bardzo nietypowe położenie geograficzne Nowej Zelandii, szczyt kwitnienia manuka przypada na okres od listopada do stycznia. To właśnie w tym okresie pszczoły zbierają nektar z krzewów manuka i tworzą niepowtarzalny miód, który ceniony jest na całym świecie, przede wszystkim ze względu na bardzo dużą zawartość związku o nazwie methyloglyoxal.

Czym jest Methylglyoxal (MGO)?

Każdy miód manuka charakteryzuje się odpowiednim stężeniem methylglyoxal‘u, które zazwyczaj podawane jest na opakowaniu. Methylglyoxal najprościej rzecz mówiąc jest naturalnym składnikiem występującym w miodach manuka, ale należy pamiętać o tym, że nie jest on zarezerwowany jedynie dla nich. Produkt ten w dużych ilościach można znaleźć także w naszych rodzimych miodach. Oczywiście w tym przypadku stężenie będzie o wiele niższe, a związane jest to głównie z rzadkim krzewem herbacianym, z którego to pszczoły zbierają nektar.

Reklama



Methylglyoxal jest tak naprawdę głównym aktywnym składnikiem miodu, który odpowiada za właściwości bakteriobójcze. Im większe stężenie MGO, tym oczywiście zdecydowanie większa skuteczność działania. Pamiętać należy jednak o tym, że wartość MGO podawana na opakowaniach miodu manuka określa jedynie minimalną ilość związku, która występuje w jednym kilogramie danego produktu. W większości przypadkach nie jest to produkcja fabryczna, dlatego też zawartość MGO może różnić się od siebie w zależności od tego z jaką partią mamy do czynienia. Kupując w sklepie miód MGO 400+ możemy tak naprawdę otrzymać miód nawet o stężeniu równym 500. Dokładną wartość można sprawdzić wyłącznie na stosownych certyfikatach.

W chwili obecnej na naszym rynku dostępne są miody MGO 30+, MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+ i MGO 550+. W ostatnim czasie na naszych półkach sklepowych pojawiły się miody, które reklamują się stężeniem MGO 800+. Pamiętać należy jednak o tym, że nasza „matka natura” jest w stanie osiągnąć maksymalne stężenie na poziomie 650, dlatego też warto poważnie zastanowić się nad zakupem miodów reklamowych MGO 800+.

Dla kogo?

Ze względu na drogocenne właściwości miodu manuka produkt ten może okazać się bardzo pomocny przede wszystkim w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy i przy zespole jelita drażliwego. Po miód powinny sięgnąć także te osoby, które na co dzień zmagają się z refluksjami. Warto wspomnieć także o tym, że w dzisiejszych czasach miód manuka bardzo często stosowany jest przy mniej lub bardziej niebezpiecznych infekcjach bakteryjnych. Pamiętać należy jednak o tym, że sam miód nie leczy, ale znacząco wspomaga układ odpornościowy. Z najnowszych badań jasno wynika, że systematyczne spożywanie miodu sprawia, że w jelitach drastycznie spada ilość bakterii szkodliwych, a co najważniejsze rośnie także liczba bakterii, które są naturalną florą organizmu.

Miód manuka ma bardzo duże zastosowanie także w medycynie estetycznej. Produkt ten bardzo często wykorzystywany jest przy leczeniu wielu problemów skórnych. Jest to najskuteczniejszy naturalny sposób, aby pozbyć się raz na zawsze liszai, trądziku, a nawet lekkich odparzeń. Miód manuka działa antybakteryjnie, dlatego też wiele osób korzysta z niego także przy zapaleniach dziąseł.

Jakie są zdrowotne właściwości miodu manuka?

miód manuka właściwości miodu manuka
Niezwykłe właściwości miodu Manuka

Jak wcześniej zostało wspomniane miód manuka robi na całym świecie prawdziwą furorę i nie ma się co temu dziwić, ponieważ produkt ten ma bardzo wiele drogocennych właściwości. Miód skutecznie poprawia krążenie krwi, zwiększa wydzielanie żółci i obniża ciśnienie. Produkt ten zwiększa także wytwarzanie nowych komórek krwi i podnosi ogólną odporność organizmu. Manuka zdobył ogromną popularność właśnie dzięki swoim antyseptycznym i wzmacniającym właściwością.

Manuka to naturalny antybiotyk i antyseptyk, który ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Najnowsze badania wykazały także, że miód manuka ma właściwości przeciwnowotworowe. Obecnie wśród konsumentów największym zainteresowaniem cieszą się wersje 250+ i 400+, które najczęściej można spotkać na półkach sklepowych.

W skład miodu manuka wchodzi cukier (80%), woda (17%), enzymy + kwasy organiczne i minerały (3%), śladowe ilości H2O2 (nadtlenek wodoru), kwasy fenerole i flawonoidy.

Może Cię również zainteresować: Miód – gatunki i właściwości miodów

Jakie jest zastosowanie miodu manuka?

Miód manuka wykorzystywany jest obecnie przede wszystkim do zwiększania odporności i do poprawy samopoczucia. Najlepsze efekty w budowie doskonałej odporności przynosi spożywanie dwóch łyżeczek miodu z samego rana i przed snem. Manuka rozwiązuje także wiele problemów dermatologicznych, dlatego też wykorzystuje się go powszechnie w kosmetyce. Dzięki miodowi manuka można pozbyć się zmian alergicznych i zmian trądzikowych. Produkt ten bardzo często wykorzystywany jest również do wspomagania leczenia trudno gojących się ran. Jest to obecnie najlepszy naturalny środek na stopę cukrzycową, odleżyny i rany z zakażeniami bakteryjnymi.

Manuka ma olbrzymie zastosowanie także w medycynie. Polecany jest przez lekarzy przede wszystkim w problemach z układem oddechowym. Mowa tutaj między innymi o przeziębieniu, bólu gardła czy w leczeniu męczącego kaszlu. Miód należy przyjmować bardzo powoli tak, aby złagodzić dokuczliwe objawy infekcji. Manuka może być przepisany także do wspomagania terapii różnorodnych problemów układu pokarmowego.

Manuka może okazać się bardzo użyteczny przy problemach z układem moczowym. Bardzo wiele osób korzysta z niego przy zapaleniach dróg moczowych, przy kamicy nerkowej albo przy zapaleniu pęcherza moczowego i nerek. Miód pomocny jest również przy bólach i zapaleniach ucha. Można skorzystać z niego przy zespole suchego oka, zapaleniach spojówki albo przy jęczmieniu.

Jak stosować miód manuka?

W pierwszej kolejności warto wspomnieć o tym, że manuka przez bardzo wiele osób postrzegany jest jako lek, ale oczywiście w żadnym wypadku nim nie jest. Pomimo bardzo wielu drogocennych właściwości miód ten należy traktować wyłącznie jako produkt spożywczy. Pamiętać należy także o tym, że nie ma również żadnego zalecanego dziennego spożycia albo określonego dawkowania.

Ogólnie przyjęło się zażywać około 2-3 łyżeczek miodu manuka z samego rana (najlepiej na czczo). Bardzo wiele osób dzieli tę porcję na dwie dawki. Jedna zażywana jest rano, a druga na wieczór (najlepiej 20 minut przed posiłkiem). Sporo osób rozpuszcza także miód w letnim płynie. W tym konkretnym przypadku należy pamiętać jednak o tym, że rozpuszczany miód traci swoje właściwości zdrowotne w temperaturze przekraczającej 40 stopni.

Przy takim dawkowaniu tradycyjny słoiczek o pojemności 500g bez żądnego większego problemu powinien wystarczyć nam na miesiąc. Miód manuka jak wcześniej zostało wspomniane ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych, dlatego też warto na stałe wpisać go do swojego codziennego jadłospisu. Pamiętać należy jednak o tym, że miodu nie można podawać osobom, które zmagają się z cukrzycą. Uważać muszą także osoby z alergiami na produkty pszczele. Miody manuka, tak samo zresztą jak i inne miody nie powinno podawać się dzieciom do pierwszego roku życia.

Jak wybrać najlepszy miód i na co należy uważać

Miód manuka jest stosunkowo drogi, dlatego też na naszym rynku pojawiło się bardzo wielu oszustów, którzy sprzedają swoim klientom „rozcieńczane wersje” tego magicznego produktu. Niestety rozcieńczone wersje nie mogą pochwalić się tak dobrą skutecznością antybakteryjną, dlatego też należy omijać je szerokim łukiem. W pierwszej kolejności warto rozglądać się za produktami, które posiadają certyfikat MGO, który tak naprawdę podaje zawartość methylglyoaxalu w mg/kg. Jak łatwo się domyśleć im większa zawartość MGO, tym oczywiście większa zdolność antybakteryjna. Warto zwrócić uwagę także na certyfikat UMF (ang. Unikalny Czynnik Manuka), który z kolei odpowiedzialny jest za porównanie właściwości antybakteryjnych miodu ze standardowymi środkami antyseptycznymi (np. fenolem). Miody oznaczone symbolem UMF 10+ oznaczają skuteczność równą 10% roztworowi fenolu.

Reklama



Przechowywanie miodu manuka

Tak jak każdy inny miód, manuka musi być przechowywany w temperaturze pokojowe. Pamiętać należy o tym, aby nie umieszczać go w miejscach bezpośrednio nasłonecznionych.

Cena miodu manuka

Cena miodu manuka
Cena miodu manuka od 50zł za 250g

Manuka jest obecnie jednym z najdroższych miodów na świecie, dlatego też jego cena jest bardzo wysoka. Zdawać trzeba sobie sprawę z tego, że manuka produkowany jest w niewielkich ilościach, ponieważ kwiaty Leptospermum scoparium kwitną tylko przez krótki okres czasu (4-6 tygodni). Produkcja samego miodu wymaga wykorzystania specjalistycznych uli, które są dość kosztowną inwestycją. Podsumowując na końcową cenę miodu manuka największy wpływ ma: niska dostępność surowca, wysokie koszty produkcji, badania certyfikujące i duże zainteresowanie. Nie można zapominać także o tym, że cena końcowa w dużej mierze zależy od stężenia methylglyoxalu. Najtańszy jest miód MGO 30+, którego cena waha się na poziomie 50zł (250g). Wysokiej jakości miód manuka MGO 550+, to już wydatek rzędu 215zł (250g).

 

Masz własne doświadczenia z miodem manuka?
Bardzo nam pomożesz, jeżeli podzielisz się nimi w komentarzu. 

Uważasz ten tekst za wartościowy? Podziel się ze znajomymi!

3 Comments

  1. Potwierdzam,sama stosowalam miod manuka do leczenia odlezyn u mojej mamy;efekt niesamowity,rana o srednicy ok.10cm zagoila sie idealnie,polecam.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here